LACALUT

Ime LACALUT, izvedeno je od naziva jednog od osnovnih elemenata cijele linije – aluminijum laktata. Prvi proizvod koji se pojavio na tržištu, bio je zubni prašak istog imena, kompanije Boehringer Ingelheim, renomiranog farmaceutskog proizvođača. Namjena ovog praška, bila je da se izbori sa posljedicama lošeg zdravlja desni, prije svega – krvarenja, otoka, crvenila i bola, zbog čega je i danas popularan, a to je i glavno obilježje cijele linije. Djelovanje stezanja, najvažnija je osobina aluminijum laktata i direktno je zadužena za zaustavljanje krvarenja.

 

Aktivni sastojci u Lacalut liniji

 

Aluminium lactat, jedan je od osnovnih činioca sastava Lacalut-a i zaštitni znak cijele linije. Posjeduje adstringentno djelovanje (izaziva stezanje čime direktno utiče na prekid krvarenja), protuupalno djelovanje (bitno smanjuje upalu desni) i efikasno umanjuje preosjetljivost zuba. Zbog prisustva ove supstance, imati će te utisak da vam je usna šupljina suha, da se steže, međutim, takav osjećaj potrajati će ne više od dvije minute.

 

Chlorhexidine digluconate, antiseptik, djeluje na otapanje postojećeg plaka i preventivno na stvaranje novog. Odlikuje ga depo-efekat koji garantira produženo djelovanje. Posebno je efikasan u borbi protiv streptococcus mutans, bakterije koja je glavni uzročnik karijesa i paradontopatije. Djeluje selektivno, ne uništava cjelokupnu populaciju bakterija u usnoj šupljini, što dodatno podiže vrijednost i značaj ovog sastojka, s obzirom da postoje dobroćudne bakterije koje djeluju povoljno. Nosilac je zlatnog standarda, što znači da svi dalje proizvedeni aniseptici, svojom efikasnošću, uspoređuje se sa klorheksidinom.

 

Olaflur predstavlja posebnu vrstu organskog fluorida. Doprinosi umanjivanju preosjetljivost zuba (u slučajevima kada nema karijesa, ali su zubi izloženi vanjskim utjecajima npr. zbog erozije cakline prouzrokovane konzumacijom prekisele hrane ili prečestom upotrebom četkice – ovakve tegobe ima oko 20% ukupne populacije) i štiti od karijesa – vrši zamjenu sa fluornim jonima u caklini pojedenoj karijesom, čime ona obnavlja čvrstinu. Ovo je, ujedno, suština djelovanja fluornih jona fluornih ujedinjenja koja se dodaju gotovo svim oralno higijenskim sredstvima. Osim toga, fluorni joni onemogućavaju bakterijama produkciju  kiselina kojom razgrađuju gleđ. Važno je znati da je ovakvo fluoridno ujedinjenje neusporedivo efikasnije u odnosu na neorganska ujedinjenja jer ima ciljan raspored u usnoj šupljini, a djeluje na bakterije i obnavlja caklinu (remineralizuje) dugotrajnije i izraženije. Olaflura nema u Lacalut Aktiv, ali je prisutan u Sensitive liniji.

 

Aluminium fluorid, neorgansko ujedinjenje fluorida, također utiče na remineralizaciju. Od posebnog je značaja jer je, u kombinaciji sa aluminijum hidorksidom i aluminijum laktatom, veoma djelotvoran i garantira efikasnu zaštitu od karijesa – neusporedivo efikasniju nego što bi aluminijum fluorid mogao samostalno. Ovakva jedinstvena kombinacija Lacalut Aktiv naučno je dokazana.

 

Alantoin i bisabolol – prvi ima protuupalno djelovanje, a drugi djeluje dezinfekcijski. Sa hlorheksidinom, alumijum laktatom i aluminijum fluoridom, čine 5 aktivnih sastojaka Lacalut Aktiv-a.

 

Važno je znati da je Lacalut linija medicinska linija upravo zbog postojanja navedenih aktivnih sastojaka, bez kojih bi pasta služila samo kao sredstvo za čišćenje. Paste za zube, općenito, imaju obavezni osnovni sastav koji uključuje abrazive (obično ujedinjenja silicijuma), deterdžente (često natrijumlaurilsulfat), korigense, humektante, arome i boje.

info@laclaut.ba

+387 39 682 623

Eliksir d.o.o. Posušje

Ante Starčevića bb,

88240 Posušje

Imate pitanja?

Nazovite nas

adresa